život je založenej na náhodách

O nich

22. listopadu 2008 v 22:19 | Janča |  Lední medvídci
I velcí predátoři z Arktidy mají svou něžnou tvář.
Na jaře vynese v zubech matka svá tříměsíční mláďata ven z doupěte. Čeká je těžký úkol: musejí se naučit čelit krutému světu, který panuje v okolí jejich domova v Manitobském národním parku Wapusk. Dlouhé měsíce odpočívali v doupěti pod sněhem, ale už je čas vyrazit za potravou. Jejich matka spěchá, ale to mláďata nezastavilo před vyžadováním přístupu ke zdroji potravy, jíž je mateřské mléko.
Tato malá medvíďata jsou trojčata. Není to v přírodě příliš obvyklé, a tak to mají o trochu těžší. Nejsilnější a nejvytrvalejší mládě se pravděpodobně bude snažit získat nějaké jídlo navíc, a může jíst i na úkor svých slabších sourozenců. Samice sice svá mláďata chrání, ale sourozenecké pranice o jídlo spíše ignoruje. Bohužel, často přežijí jen ti nejsilnější. Za jedenáct let fotografování ledních medvědů jsem jenom jednou viděl všechna trojčata přežít až do podzimu, a to byla velmi slabá a maličká.

Fotografování ledních medvědů je často velice tvrdá práce: kvůli ledovému větru se okolní teplota pohybuje okolo minus 51°C. Zabývám se hlavně zahříváním techniky a veškerého vybavení. Konečky prstů si dávám rozmrznout k motoru svých saní. Náhle se mi v prstech roztříštila kazeta s filmem zmrzlá téměř jako by byla ze skla. Chtěl jsem se ji zavést do foťáku. V těchto podmínkách se snažím pracovat opatrně a pomalu, aby mi nějaké úžasné momenty neutekly bez zaznamenání.
Život ledních medvědů bude zdokumentován snad v pořádku. Bohužel, ne všechno je v pořádku v medvědím království. Zatímco ochrana hranic parku a kvóty na povolený lov pomáhají chránit zvířata před zbraněmi nelegálních lovců, objevila se nová nebezpečí.
Chemické znečištění našeho životního prostředí přirozeně zasahuje i akrktické oblasti, kde znehodnocuje přirozený potravní řetězec, takže medvědům ubývají možnosti sehnat si potravu. Těžba nerostných surovin a pobřežní vrty ropy také poškozují místa, kde mívají medvědi svá doupata. Navíc pokračující trend oteplení Země ovlivňuje už i tuto oblast - urychluje se zde tání ledů. Medvědi pak nemohou na svůj tradiční jarní lov tuleňů po ledu.
Zůstává otázkou, jak se lední medvědi, ale i ostatní divoká arktická zvířata, vyrovnají s měnícími se přírodními podmínkami. Bohužel, už i této krajině vládne jiný tvor, dvounohý, vznešený a samolibý - který tak trochu zapomíná na přirozené obyvatele Arktidy, jenž umí chránit svá mláťata před ledovým větrem, ale neumí je ochránit před zničeným životním prostředím.


Latinský název: Ursus maritimus
Zeměpisné rozšíření: na jižním okraji arktického ledového pásma, v Grónsku, na pobřeží Severní Ameriky a severní Asie,s
everní Kanada
Biotop: ledové pustiny
Potrava: tuleni, mršiny i rostliny
Rozměry: výška v kohoutku 1,5 m, hmotnost samci 400 až 600 kg, samice 300 až 400 kg, délka těla 2,5 m
Ocas:8-13 cm
Sociální jednotka:jedinec
Ochrana: chráněný


Samec medvěda ledního může vážit 2x více než samice.Obývá oblasti ledových ker,pobřežních linií a otevřeného moře v místech,kde se vyskytují tuleni.Někteří jedinci v létě cestují až 100 km dovnitř pevniny a požírají ptačí vejce,lumíky,lišejníky,mechy a zdechliny sobů nebo pižmoňů.Páří se na ledových krách v dubnu až květnu.Březí samice si vyhrabávají ve sněhu nebo v zemi brloh,kde se rodí 2 mláďáta (rozmezí 1-4) od listopadu do ledna.Mládata jsou odstavena až po dvou až třech letech.

Tiché lovy
Hlavní kořist-tuleně,případně mrože-loví medvědi lední dvěma metodami.Při plížení se medvěd pomalu plíží ke kořisti,spoléhaje se na maskovací bílý kožich,a znehybní,jakmile tulen zbystří pozornost.Posledních 15-30 m překonává rychlostí až 55 km/hod. Při lovu na čekanou medvěd čeká nehybně poblíž dýchacího otvoru a jakmile se tulen vynoří,blekově se jej zmocní.Prokousne mu ¨pak hlavu a odtáhne ho opodál,kde ho zkonzumuje.


Tlapy jako pádla
Medvědi lední dobře plavou,v otevřené vodě vyvinou rychlost až 10km/hod.Pádlují robustními předními tlapami,zadní nohy mají funkci kormidel.Duté,vzduchem naplněné pesíky srsti zvyšují vznášivost těla.Při potápění zůstávají oči otevřené,ale nozdry se uzavřou,medvěd zadrží dech až 2 min. a přepluje nepozorovaně pod kořist-mořské ptáky nebo tuleně slunící se na hladině.

O životě

Medvěd lení žije v oblastech pokrytých věčným ledem a sněhem, od území kolem severního pólu až po jižní okraj arktických ledovců. S oblibou vyhledává území, kde nachází více otevřené vodní hladiny nebo souvislé pásy pobřeží. Tato zvířata žijí většinou samotářsky. Většinu dne stráví hledáním potravy, za kterou putují i několik desítek kilometrů denně. Jsou však velmi obratní, dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a přeskočit až čtyřmetrové trhliny v ledu. Je nejlepším plavcem mezi medvědy. Vrhá se do vody, vyskakuje ven a znovu se vrací zpět. Plave rychlostí asi 10 km/h a používá předních končetin jako pádel, zadní nechává volně splývat za sebou. S otevřenýma očima a uzavřenými nozdrami se potápí pod hladinu až do hloubky dvou metrů. Pod vodou vydrží až dvě minuty.

Rozmnožování

Jakmile se ohlásí jaro, začínají medvědí námluvy, které jsou nejaktivnější v dubnu. Tehdy samci podnikají dlouhé výpravy a hledají samice, které už v této době nevodí mláďata. Samice rodí zpravidla jednou za tři roky, poté co zapudí mláďata z minulého vrhu. Během listopadu a prosince si medvědi vyhrabávají ve sněhu nebo i v zemi každý své doupě. Místa si volí většinou na jižních svazích, na které severní vítr navršil velké množství sněhu. Nejvíce času v tomto brlohu stráví gravidní samice. Sněhové stěny brlohu zledovatí teplým dechem medvědice, čímže dokonale udržují teplo. Mláďata se rodí slepá a hluchá a po narození potřebují teplotu kolem 18 ˚C. Matka si je tlapou přidržuje ve svém kožichu.

Zajímavosti

Pro život v ledových pustinách jsou výborně vybaveni. Jsou neuvěřitelně silní a mrštní a na svých lehce ohnutých končetinách s osrstěnými chodidly se pomalým, vytrvalým a jistým krokem vydávají na velké vzdálenosti.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama